нови конкурси

Стипендирана мобилност “форо Италико“ Универзитет у Риму

Поштовани,

обавештавамо вас да су отворени нови конкурси из области за стипендирану мобилност студената и особља на Универзитету „Форо Италико“ у Риму, Италија.

Информације о конкурсима можете да нађете на сајту Универзитета:

Мобилност студената:

http://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-c-2/erazmus/mobilnost-studenata/6763-erazmus-rim-fsfv

Мобилност особља:

http://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-c-2/erazmus/mobilnost-osoblja/6765-erazmus-rim-fsfv

 foro2

foro1

 

300 km rekom Tisom

USPEŠNO RELAIZOVAN VESLAČKI KAJAK/KANU PODUHVAT  OD 300KM REKOM TISOM – IPA CBC HUSRB : Development of water tourism on waterways connecting Hungary and Serbia – WATERTOUR

U periodu od 23.08 – 05.09.2019. godine uspešno je relizovan veslački poduhvat koji planiran u okviru saradnje Mađarska – Srbija INTERREG IPA Cross Border Programme Hungary - Serbia – WATERTOUR: Development of water tourism on waterways connecting Hungary and Serbia.

Startna pozicija kajak/kanu veslačke rute započeta je u gradu Tisakečke (Mađarska) pa potom u sledećim gradovima Čongrad, Minsent, Segedin, Kanjiža, Ada, Bečej, Aradac i Slankamen. Studenti Univerziteta u Segedinu i Univerziteta u Novom Sadu veslali su zajedno sa svojim profesorima rutu dugu 300 kilometara. Studenti i profesori oba Univerziteta prešli su  veslajući u čamcima granicu iz Mađarske u Srbiju, što predstavlja zaista istorjiski momenat, koji se dogodio prvi put ikada do sada.

Na samom kraju, gde se Tisa uliva u Dunav, u Slankamenu, završena je veslačka ruta. Potom su studenti i profesori iz Segedina bili naši gosti na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu gde su sa kolegama obišli naš univerzitet i upoznali naš grad, Novi Sad.

Bio je ovo jedinstven projekat, sa neverovatnim iskustvom u trajanju od 14 dana. Čestitamo svim studentima i profesorima na uspešno obavljenom poduhvatu!

CLOSINGCONFERENCE 900

Gostovanja profesora sa Fakulteta za sport Univerziteta u Portu

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu tokom meseca jula kao gosti boravili su profesori sa Fakulteta za sport Univerziteta u Portu u okviru Erasmus+ staff mobility programa. Kroz niz formalnih i neformalnih aktivnosti profesori su bili deo našeg fakulteta, Novoga Sada i Srbije.

Najpre je prof. dr José Carlos Ribeiro gostovao u periodu od 18.7. – 24.7.2019. Uvaženi profesor je bio u prilici da se upozna sa funkcionisanjem fakulteta, studijskim programima, nastavnim i nenastavnim osobljem. Ujedno profesoru smo predstavili prošle i aktuelne projekte kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou. Posebno je bio zanimljiv boravak našeg gosta na kampu “Panonija” gde su se održavale letnje aktivnosti u prirodi sa profesorima i studentima. Na zadovoljstvo svih, postavljeni su temelji budućih aktivnosti i saradnje u polju sportskih nauka i generalno naučnog delovanja.

Uvaženi prof. dr António Manuel Fonseca, direktor Fakulteta za sport Univerziteta u Portu je u periodu od 25.7 – 31.7. bio gost našeg fakulteta u okviru Erasmus+ staff mobility programa. Profesor Fonseca kroz niz aktivnosti uvideo kapacitete i kvalitete naše institucije i Univerziteta u celini što je posebno istakao na kraju svoje mobilnosti. Kao domaćin prof. dr Patrik Drid, upoznao je profesora sa trenutnim projektnim aktivnostima kao i sa idejama razvoja i unapređenja nastavnog plana i programa, naučnog delovanja i sveobuhvatnog koncipiranja internacionalizacije Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Kao direktor fakulteta i naučnog centra Univerziteta u Portu svojim gostovanjem je pričinio veliko zadovoljstvo našem fakultetu, a odnosi i buduće saradnje koje predstoje značajno će unaprediti saradnju dva fakulteta u različitim projektima za koje postoji obostrano interesovanje.

Uspešno sprovedena gostovanja samo su deo saradnje dva fakulteta i verujemo da će u budućnosti biti još ovakvih aktivnosti u oba smera kako bi se unapredili ostvareni kontakti u pravcu internacionalnog delovanja kroz nauku i visokoškolsko obrazovanje.

porto5

Održan seminar HUSRB ”WATERTOUR”

U okviru IPA projekta prekogranične saradnje HUSRB ”WATERTOUR”, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 16. jula 2019.održan je seminar pod nazivom   "Mogućnosti implementacije sportsko – rekreativnih, turističkih i kulturnih aktivnosti na obalama reke Tise tokom implementacije kajak/kanu pilot programa", kojem su prisustvovali partneri na projektu, studenti i predstavnici medija.

Seminar je sastavni deo jedinstvenog IPA Interreg Projekta,  programa Srbija - Mađarska koji se zajednički realizuje sa Univerzitetom u Segedinu. Ovaj projekat nastao je u saradnji nekoliko fakulteta oba Univerziteta kako bi zajednički osmislili veslačku rutu Tisom i Dunavom od Segedina do Novog Sada, približno 164km kroz Vojvodinu, a isto toliko i kroz Mađarsku. Studenti zajedno sa profesorima prvi put će veslati i graditi svako veče kamp za odmor tokom noći, duž reke Tise, kako bi ujutro nastavili dalje sve do Novog Sada. Zaustavljajući se u vojvodjanskim mestima, studenti oba Univerziteta biće u prilici da upoznaju tradiciju, istoriju i kulturu Vojvodine i malih mesta duž reke Tise.

Seminar je otvorio prof. dr Borislav Obradović, prodekan za nastavu, koji je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja učestvuje na ovakvom jedinstvenom i značajnom projektu. Tokom seminara održane su detaljne prezentacije rute koju će preći učesnici sa oba univerziteta. Svakog dana će biti organizovane posete turističkim atrakcijama onih mesta koje su na ruti, kao i sportske aktivnosti tokom kojih će se učesnici družiti i relaksirati. Golf na plaži, joga, aerobik, pilates, gimnastika i dzoging su samo neke od aktivnosti koje su planirane.

Ових дана наш прослављени репрезентативац Синиша Михајловић,  суочава се са великим изазовима у борби за своје здравље. Синиша Михајловић, поред тога што је врхунски спортиста, фудбалер и тренер, он је пре свега велики човек и  хуматнирац. Синиша је небројено пута учествовао у хуманитарним акцијама нашег  факултета и помагао многима а посебно деци и младима, студентима и свима којима је помоћ и подршка била потребна.

Овим путем, у име свих запослених и студената Факултета спорта и физичког васпитања, Универзитета у Новом Саду, дајемо подршку Синиши и његовој породици и верујемо у опроравак нашег дивног и великог спортисте.

Декан

Проф. др Небојша Максимовић

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Poštovani studenti, zbog tehničkih nemogućnosti svu potrebnu dokumentaciju (uverenja, originalna dokumeta...) možete preuzeti do 29.07.2019. godine.

Studenti mogu prijaviti ispite za septembarski ispitni rok u letnjem periodu od 15.07.2019. godine do 24.08.2019. godine ( mreža za prijavu ispita će biti u funkciji).

                                                                                                                 Šef studentske službe

                                                                                                                     Biljana Birovljev

Migranti, ljudska prava, demokratija

Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja učestvovali su od 10. do 14. juna 2019. godine na Letnjoj školi Univerziteta u Palermu „Migranti, ljudska prava, demokratija“. Na pomenutoj Letnjoj školi, doc. dr Ivana Milovanović, u saradnji sa profesorom Antoninom Biankom, sa Univerziteta u Palermu, održala je predavanje „Sport i socijalna inkluzija“.

Učešćem na pomenutoj Letnjoj školi proširen je opseg saradnje zaposlednih i studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i kolega sa Univerziteta u Palermu.

palermov2

Потписан уговор о пословно техничкој сарадњи

Потписан споразум са Фудбалским клубом

"Спартак - Ждребчева крв" из Суботице

У четвртак, 30.05.2019. године, са почетком у 12.00 часова у амфитетру на И спрату Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду, потписан је уговор о пословно техничкој  сарадњи Фудбалског клуба "Спартак - Ждрепчева Крв" из Суботице и Факултета спорта и физчког васпитња Универзитета у Новом Саду.

О значају сарадње ове две институције и плановима за предстојећи период говорили су проф. др Марко Стојановић спортски научник фудбалске репрезентације Србије и представник фудбалског клуба "Спартак" из Суботице:  Никола Симовић  председник, 

Присутни су били Драган Симовић почасни председник, Мирослав Стојановић изврсни директор, Милан Вељковић директор,  Љубиша Дундјерски спортски директор као и студенти...

Ово је јединствена прилика у којој ће спортски стручњаци  нашег факултета имати прилику да раде са врхунским спортистима и на тај начин доприносе развоју како омладинске школе тако и првог тима фудбалског клуба Спратак.

 

IMG 1452

IMG 1420

11. MEĐUNARODNI FESTIVAL NAUKE I OBRAZOVANJA U NOVOM SADU, 18-19. MAJ 2019. GODINE

  1. Međunarodni festival nauke i obrazovanja, uspešno je realizovan u subotu i nedelju, 18. i 19. maja 2019. godine, u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Organizator Festivala bio je Univerzitet u Novom Sadu, a generalni pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Svečano otvaranje Festivala održano je u subotu, 18. maja 2019. godine, u 10 časova, u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Ovom prilikom, prisutnima su se obratili: prof. dr Dejan Jakšić, rector, Univerziteta u Novom Sadu i predsednik Programskog odbora, prof. dr Stevan Stankovski, prorektor za nauku i predsednik Organizacionog odbora, akademik Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu a Festival je otvorio prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Dekan Fakulteta prof. dr Nebojša Maksimnović, prisustvovao je svečanom otvaranju, a potom zajedno sa pokrajniskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoranom Miloševićem, rektorom, prorektorima i drugim dekanima i prodekanima, profesorima i uvaženim akademikom prof. dr Stevanom Pilipovićem, obišao radionice predstavljene na ovogodišnjem Festivalu nauke.

Fakulteti i instituti Univerziteta u Novom Sadu pripremili su preko 60 zanimljivih, interaktivnih i edukativnih radionica za široku publiku. U realizaciji programa Festivala učestvovalo je preko 300 profesora, istraživača, saradnika i studenata, kao i gosti Festivala.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja predstavio se sa brojnim radionicama koje su izveli naši studenti zajedno sa asistentom Valdemarom Štajerom pod nazivom Fit Izazov. Ciljevi radionica bili su da se na jednostavan, razumljiv i pristupačan način širokoj javnosti približe naučne i istraživačke aktivnosti fakulteta i njihov doprinos razvoju nauke. Radionica je bila veoma posećena i ovim putem se zahvaljujemo našim studentima i svima koji su učestvovali na ovom sjajnom festivalu.

fnauke4

fnauke6

fnauke5

 

Sport Against Violence and Exclusion

POZIV
za učešće na programu edukacije: SAVE - Sport Against Violence and Exclusion

 

Poštovani,

U organizaciji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu, pozivamo sve zainteresovane trenere i studente

na učešće u programu neformalne edukacije “Sportom protiv nasilja i isključenosti - SAVE” Edukacija će se održati u prostorijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu, tokom maja 2019. godine od 9 časova.

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanjima univerzitetskih profesora i stručnjaka iz prakse u oblasti sportskih nauka, na sledeće teme:


1. PREPOZNAVANjE NASILjA I ISKLjUČENOSTI I NJIHOVE PSIHOSOCIJALNE OSOBINE U SPORTU

2. RAZVOJ LIČNIH I DRUŠTVENIH (GRUPNIH) ODNOSA U SPORTU

3. RAZVIJANJE ODNOSA IZMEĐU PORODICE I TRENERA NA OSNOVU POVERENJA I RECIPROCITETA

4. OSNAŽENjE KROZ SPORT ZA DRUŠTVENE PROMENE

5. PREDRASUDE I REŠAVANJE PROBLEMA KOD NASILJA I ISKLJUČIVANJA

 

Svoje učešće možete potvrditi na e-mail adresu: bobradovic@uns.ac.rs, najkasnije do 30.04.2019.godine.

Učesnici edukacije koji budu prisustvovali na više od 80% predavanja, dobiće Sertifikat o učešću od strane Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja,

Univerziteta u Novom Sadu.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: Prof. Dr Borislav Obradović, 021 450 188, lokal 106, email: bobradovic@uns.ac.rs

Ili posetite zvaničnu web stranicu projekta: https://www.sportsave.eu/; Facebook: sportagainstviolence

Detaljan raspored predavanja možete pogledati u sledećem dokumentu: Program

 

save v2

Exercise and Quality of Life - From Active Childhood to Healthy Aging

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu organizovao je petu po redu Međunarodnu naučnu konferenciju EQOL – Exercise and Quality of Life 2019: From Active Childhood to Healthy Aging. Konferencija je održana od 11. do 13. aprila 2019. godine. Svečano otvaranje Konferencije organizovano je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 12. aprila 2019. godine.

U okviru programa svečanog otvaranja, prisutne je u ime Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja pozdravio prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Sergej Ostojić. Takođe, učesnike skupa je pozdravio jedan od plenarnih predavača, profesor emeritus dr Džejms Skiner sa Univerziteta u Indijani, Sjedinjene Američke Države, dok se prisutnima putema video poruke obratio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Skup je svečano otvorio državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.

Skupu su u ime Univerziteta u Novom Sadu prisustvovali prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović, prorektor za nastavu i prof. dr Dejan Madić, prorektor za međunarodnu saradnju i potpredsednik Organizacionog odbora Konferencije, koji je tom prilikom pozdravio učesnike konferencije.

Cilj ove međunarodne naučne konferencije bio je podizanje svesti o značaju redovnog vežbanja i zdravog načina života još u ranom detinjstvu, kako bi se tokom života zadržale što duže zdrave navike i zdravi izbori koji potom mogu doprineti aktivnom, i uspešnom starenju i zdravom životnom veku. Stoga, predstavljena naučna istraživanja obuhvatila su teme iz oblasti kvaliteta života, vežbanja i zdravlja, biomehanike, ishrane, kineziterapije, rehabilitacije, zdravog i uspešnog starenja, psihologije, socioligije i drugih srodnih oblasti.

Tokom trodnevnog Izuzetnog naučnog programa koji je obuhvatio usmena izlaganja i poster prezentacije, predstavljena su predavanja po pozivu 12 vodećih stručnjaka iz zemlje i inostranstva: Prof. Francisco B. Ortega, Faculty of Sport Sciences, Department of Physical Education and Sport, University of Granada, Spain; Prof. Emeritus, James S. Skinner, Indiana University Bloomington, Indiana, United States; Prof. Antonino Bianco, University of Palermo, Italy; Prof. Jorunn Sundgot-Borgen, Norwegian School of Sport Sciences, Oslo, Norway; Prof. Višnja Djordjić, Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad, Serbia; Prof. Irena Valantine, Lithuanian Sports University, Kaunas, Lithuania, Board member of European Association for Sport Management; Prof. Starosta Wlodimirez, Institute of Sport in Warsaw, Poland – President of International Association of Sport Kinetics ; Prof. Finn Berggren – Reprezenative and Member of the HEPA Europe Steering Committee, professor from  Gerlev P.E. & Sports Academy, Gerlev center for Play and Movement, Danmark; Prof. Sanja Šalaj, University of Zagreb, Croatia; Prof. Sanja Musić Milanović, Croatian Institute of Public Health, Croatia; Prof. Jozsef Betlehem, University of Pecs, Hungary; Prof. Dejan Magoč, Department of Health Sciences, Stetson University, Florida, USA

Ovogodišnja konferencija okupila je učesnike iz 33 države: Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Tajlanda, Turske, Holandije, Grčke, Danske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španije, Poljske, Kazahstana, Uzbekistana, Nemačke, Alžira, Katara, Litvanije, Irana, Albanije, Irske, Finske, Crne Gore, Rusije, Švedske, Srbije i Češke.

Dekan Fakulteta prof. dr Nebojša Maksimović sa prodekanima, prof.dr Sergejem Ostojićem i prof.dr Markom Stojanovićem uručio je specijalne zahvalnice partnerskim institucijama.

Konferencija je organizovana uz podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, Međunarodne asocijacije za sportsku kinetiku (International Association of Sport Kinetics), Evropske mreže za promociju fizičke aktivnosti u cilju unapređenja zdravlja HEPA Europe (European Network for the Promotion of Health-Enhancing Physical Activity), Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation), Kineziološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska, Kineziološkog fakulteta Univerziteta u Splitu, Hrvatska i Fakulteta zdravstvenih nauka Univerziteta u Pečuju, Mađarska, kompanije “Data Status”, Beograd i Smart Water, Beograd.

Detaljnije informacije o skupu dostupne su na sajtu konferencije: http://eqol.rs/

slika2r

slika3r

GIR 1131R

GIR 1164R

Mobilnosti studenata

Mobilnosti studenata master studija u okviru CEEPUS programa

U periodu od 18. februara do 18. aprila  2019. godine  naša studentkinja master studija Sara Stanišić je boravila na razmeni studenata u Ljubljani (Slovenija) preko CEEPUS programa (Central European Exchange Program for University Studies).  Koleginica Stanišić je tokom dvomesečnog boravka na Fakultetu za šport, Univerziteta u Ljubljani imala mogućnost da: 1) se upozna sa sistemom i radom fakulteta, 2) bude deo stručne prakse u školi, 3) prisustvuje predavanjima iz oblasti kineziologije, 4) se konsultuje u vezi projekta završnog master rada, 5) dopuni svoje znanje stečeno na osnovnim akademskim studijama i 6) stekne nova poznanstva i nova životna iskustva.

Takođe, u periodu od 04. marta do 02. aprila 2019. godine naši studenti master studija David Mendrei i Miloš Gluvajić bili su na razmeni studenata na Fakultetu sporta na Masaryk Univerzitetu u Brnu u Češkoj, u okviru CEEPUS programa. U okviru ovih mobilnosti realizovano je istraživanje iz istorije češkog sporta, kao i treninga osoba sa invaliditetom. Tokom mesec dana naši studenti su učestvovali  na nekoliko predavanja, razmenili svoja iskustva i znanja sa njihovim studentima i sarađivali sa profesorima sa srodne institucije iz Brna.

Čestitamo našim studentima na realizovanim mobilnostima i uspešnom predstavljanju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

 

Gluvajic i MendreiR

Gluvajic i Mendrei R

ВРХ