Реч декана

dekanm

Поштовани студенти, колеге и пријатељи,

као декан Факултета, задовољство ми је да Вам, заједно са свим колегама из нашег колектива, пожелим добродошлицу на интернет презентацију наше установе. На овим електронским страницама ћете пронаћи већину потребних информација о нашем раду и мисији, наставној и научној делатности, доступним студијским програмима, књигама и часописима, као и информације о осталим потенцијалима које остварује наш Факултет.

Током четрдесет пет година рада, стекли смо углед једне од водећих високошколских установа на Универзитету, и то по оствареним резултатима у образовању и научно-истраживачкој делатности. То су уједно и наши основни задаци: квалитетна и свестрана едукација стручног кадра, међународно препозната научна делатност, унапређивање стваралаштва младих, те константан рад на осигурању квалитета и захтевних стандарда модерног образовног програма.

У пољу образовања настојимо да омогућимо студентима највише могуће академске стандарде и обезбедимо стицање теоријских знања и практичних умећа усклађених са потребама савременог и глобалног тржишта рада.

Кроз научно деловање, наш Факултет истичу радови објављени у најпризнатијим научним часописима, о чему сведочи и присуство на Шангајској листи светских универзитета. Факултет је носилац и партнер у више националних и интернационалних пројеката, од који су последњи ЕРАСМУС + и  прекогранични ИПА програми. У овим пројектима смо поносни партнери веома цењених универзитета широм Европе, задовољни што су колеге препознале наш квалитет и посвећеност. У погледу повезивања и међуинституционалне сарадње, Факултет остварује програме мобилности студената, наставника и ненаставног особља са великим бројем институција у Европи. У том погледу стратешки развијамо пут оспособљавања за квалитетно деловање у изазовима савременог доба.

У априлу 2019. организовали смо међународни научни скуп ЕQOL (Exercise and Quality of Life), на тему вежбања зарад унапређења квалитета живота. Актуелност тематике препознало је преко две стотине учесника Конференције из 33 земље Света.

Циљ ове међународне научне конференцији био је подизање свести о значају редовног вежбања и здравог начина живота још у раном детињству. Дисциплинована физичка вежбања током живота одржавају здраве навике и здраве изборе, који потом могу допринети активном и успешном старењу, а самим тим и здравом животном веку.

Суочен са конкуренцијом и динамичним развојем факултетског образовања у земљи и региону, овај колектив сложан је – пре свега у томе – да добро и квалитетно образовање нема алтернативу, стога ћемо инсистирати на преданој посвећености знању, искуству и чврстим научним доказима, јер управо су то елементи који доприносе развоју човека, друштва и читаве цивилизације. У духу слободе и здравља, као најважнијих чинилаца и предуслова напретка - наш заједнички циљ, као колектива и сваког понаособ ко стане за катедру, пред наше студенте – јесте да свој рад фокусирамо кроз три кључне поруке: транспарентност, прогрес, синергија.

Управо овако конципиран приступ подстиче моју личну визију развоја Факултета, која ће уз неизбежне промене, редовне анализе, те правовремена усаглашавања са светским стандардима - редовно подстицати како запослене, тако и студенте на остварење још бољих резултата и пословних успеха у будућности.

Уколико се определите за студије на нашем Факултету, будите сигурни да ћете, кроз наставне садржаје, а уз подршку и разумевања свих мојих цењених колега - остварити свој потпуни потенцијал. Биће Вам јасно да сте одабрали специјалност која управо Вама одговара, усавршавањем ћете успешно савладати све важније вештине из одговарајуће области.

У жељи да Вам омогућимо успешно бављење жељеном професијом у будућности, срдачно и спортски Вас поздрављам испред Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду.

Проф. др Небојша Максимовић

 

ВРХ